Do góry

Sałatki Przepis na:

Kolorowa sałatka kalafiorowa

Kolorowa sałatka kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 1303

Dodano:

Odsłon: 368

Lekka sałatka kalafiorowa z papryką, rzodkiewką, koperkiem i słodko ostrym dresingiem. Pysznie i kolorowo.

Składniki

  • kalafior 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt mała
  • papryka biała 1 szt mała
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • koperek 0,5 pęczka
  • sos:
  • olej 4 łyżek
  • sok z pomarańczy 3 łyżki
  • ocet winny 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • cukier ok. 1 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy ok. 4 min. w osolonym wrzątku, odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i dodajemy do kalafiora. Obydwie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i pestki i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy i razem z papryką dodajemy do pozostałych składników.

  2. Do miseczki wlewamy sok z pomarańczy, olej, ocet winny, sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę /lub starty na tarce o małych oczkach/ czosnek, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Powstały dresing dodajemy do sałatki, mieszamy i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń