Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kolorowa zapiekanka z makaronem i polędwiczkami"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 240
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13210
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 240
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13210
Składniki
ok. 35 minut
Makaron ugotować. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Odłożyć 5 gałązek tymianku, resztę drobno pokroić. Polędwiczki pokroić na 8 plasterków, oprószyć solą. Mięso włożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać gałązki tymianku, smażyć 2 minuty. Obracać. Pod koniec posypać pieprzem. Zdjąć z patelni.
Makaron odcedzić, zachować 200 ml wody z gotowania. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory i tymianek. Wlać wodę z gotowania makaronu. Wsypać bulion. Gotować na dużym płomieniu 10 minut. Pod koniec sos pomidorowy przyprawić solą i pieprzem. Brokuły podzielić na różyczki, gotować 4-5 minut w posolonej wodzie. Odsączyć.
Makaron wymieszać z sosem pomidorowym i brokułami. Przełożyć do żaroodpornej formy. Na wierzchu ułożyć medaliony z polędwiczek. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie. Piec 4-5 minut.Źródło: Życie na gorąco