Desery Przepis na:
Kolorowe babeczki

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 1443
Dodano: 13.11.2009
Odsłon: 15439
Składniki
- mąka, 2 szklanki
- cukier, 0,5 szklanki
- żółtka, 2
- masło/margaryna, kostka (250 g)
- krem toffi/czekoladowy/inny, 1 słoik
- powidła śliwkowe, 6 łyżek
- budyń, 1 opakowanie
- mleko, 0,5 l
- draże/orzechy w czekoladzie do dekoracji, 1 opakowanie
- polewa czekoladowa, 1 opakowanie
- kolorowa posypka, 1 opakowanie
- sól, szczypta
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kruche ciasto: Siekamy masło/margarynę z mąką, żółtkami (ja dodałam surowe), cukrem i szczyptą soli. Szybko wyrabiamy ciasto, owijamy je folią i chowamy na pół godziny do lodówki. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość 3 mm. Wycinamy szklanką kółka o średnicy większej niż foremki. Wycięte kółka wkładamy do foremek i dociskamy je do ścianek, żeby dobrze przylegały (inaczej ciasto może się zsunąć lub złożyć w foremce). Uwaga dot. foremek: standardowe foremki musimy wcześniej posmarować tłuszczem. W przypadku silikownowych nie jest to konieczne - ciasto ładnie odchodzi. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut.
-
Nadzienie: Babeczki można nadziewać wg uznania. Podajemy jedną z wielu wersji:)
-
Ostudzone ciasteczka nadziewamy kremem toffi/czekoladowym (lub innym), powidłem śliwkowym, budyniem (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu), polewamy czekoladą, posypujemy kolorową posypką i dekorujemy drażami lub orzechami w czekoladzie. Smacznego!
Komentarze do przepisu (2)

yumi 19 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
ciekaWE6 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 19 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
babeczki - dobra rzecz :)6 Kto głosował? | Odpowiedz