Do góry

Przekąski Przepis na:

Kolorowe kanapki

Kolorowe kanapki

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 5083

Dodano:

Odsłon: 422

Smaczne i apetyczne kanapki o niecodziennych walorach smakowych. Ozdoba kazdego przyjecia, ale i doskonale przekaski na co dzien.

Składniki

  • KANAPKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I Z SAŁATKĄ Z MELONA I OGÓRKA:
  • ciemny chleb
  • szynka parmeńska
  • melon kantalupa lub inny
  • ogórek
  • wino Porto
  • ocet ryżowy
  • ocet balsamiczny
  • sos teriyaki i sos sojowy
  • mięta lub koperek
  • KANAPKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, Z TATAREM Z ŁOSOSIA I SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM:
  • chleb tostowy
  • wędzony łosoś
  • sos miodowo- musztardowy
  • majonez
  • ogórki konserwowe
  • kapary
  • szalotka
  • koperek
  • jajko
  • czarne oliwki
  • KANAPKA Z SEREM I Z JABŁKOWO-OGÓRKOWĄ REMOLADĄ:
  • pumpernikiel
  • ser gouda lub inny
  • ogórek
  • Jabłko
  • remolada
  • czerwona i żółta papryka
  • papryczka chili lub tabasco
  • rzeżucha lub koperek
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. KANAPKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I Z SAŁATKĄ Z MELONA I OGÓRKA

    Wyciac okragle kromki z chleba, na kazda polozyc plaster szynki.
    Jako dodatek do szynki wydrazyc z melona i ogórka bez pestek kulki i marynowac je krótko w slodko-kwasnej marynacie ( np. z octu, miodu, soku z cytryny, imbiru, cukru i pieprzu)
    Dodatkowo przygotowac do salatki melonowo-ogórkowej krem balsamiczny na bazie wina porto, octu ryżowego, octu balsamicznego, sosu teriyaki i sojowego. Wszystkie skladniki gotowac az do zredukowania o polowe i zgescic na koniec odrobina skrobi.
    Ulozyc na szynce kulki i skropic je przygotowanym kremem balsamicznym.

  2. Udekorowac listkami miety lub koperkiem.

  3. KANAPKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, Z TATAREM Z ŁOSOSIA I SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

    Wyciac okragle kromki z chleba tostowego, posmarowac je majonezem zmieszanym z sosem miodowo-musztardowym.
    Nastepnie wyciac z plastów lososia krazki wielkosci kromek chleba.
    Z reszty lososia zrobic tatara. W tym celu pokroic drobno lososia, ogórki konserwowe, szalotke, koper i kapary i wszystko dokladnie wymieszac.
    Mase dobrze schlodzic, aby zachowala forme mozna dodac odrobine zelatyny.
    Ulozyc tatara na krazku lososia, a na nim plasterek jajka na twardo.

  4. Udekorowac rzezucha lub koperkiem i polówka czarnej oliwki.

  5. KANAPKA Z SEREM I Z JABŁKOWO-OGÓRKOWĄ REMOLADĄ

    Wykroic krazki tej samej wielkosci z pumpernikla i z plasterków sera o grubosci 5 mm.
    Posmarowac chleb majonezem i ulozyc na nim plasterek sera.
    Posiekac drobno ogórka ogórka i jablko ze skórka i wymieszac z 2 lyzkami remolady. Dla ostrosci mozna dodac papryczke chili lub tabasco.
    Remolade umiescic na plasterku sera.

  6. Udekorowac kostkami sera, kawalkami papryki lub ogórka i ewentualnie rzezucha lub koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń