Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kolorowe miniroladki z mascarpone"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 104
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 245
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 104
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 245
Składniki
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dosypuj cukier i dodawaj żółtka – jedno po drugim. Potem stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kilka kropli barwnika pomarańczowego, do drugiej zielonego a do trzeciej kakao, wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj trzy prostokąty o wymiarach ok. 12x10 cm.
Na każdy prostokąt wylej ciasto. Piecz ok. 10 min w temp. 180° C. Gorące ciasta przełóż na oddzielne ściereczki wysypane cukrem pudrem, usuń papier i zroluj.
Serek mascarpone ubij mikserem ze śmietanką i cukrem. 2/3 kremu odłóż, do pozostałego dodaj krem czekoladowy, delikatnie wymieszaj łyżką. Ostudzone ciasto rozwiń.
Ciasto w kolorze pomarańczowym i zielonym posmaruj jasnym kremem i zwiń w roladę. Ciasto kakaowe posmaruj kremem czekoladowym, zroluj. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę
30 min. Porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie