Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowe naleśniki

Kolorowe naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 492

Dodano:

Odsłon: 3178

Naleśniki, które uwielbia moja rodzina :)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli i cukru
  • olej do smażenia
  • opakowanie świeżych lub mrożonych liści szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 8 plastrów szynki np. konserwowej
  • ser mozzarella
  • przecier pomidorowy lub gęsty keczup
  • sól
  • sos beszamelowy:
  • 4 dag masła
  • 4 dag mąki
  • 1/3 l mleka
  • 1-2 żółtka
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto wystarcza na 8 naleśników.
    Mieszamy mleko z wodą.
    Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól i cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta.

  2. W rondlu dusimy szpinak na odrobinie masła. Solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Kiedy naleśniki przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować, uważając, aby się nie zważył. Takim sosem polać ułożone na blasze naleśniki, posypać jeszcze mozzarellą i zapiekać w piekarniku ( 200 stopni ) do zrumienienia. Podawać z dodatkiem dowolnych warzyw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń