Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowe spaghetti inaczej

Kolorowe spaghetti inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1137

Dodano:

Odsłon: 193

Nieco inaczej podane spaghetti - małe kotleciki nadziewane serem feta i czerwoną papryką owinięte w pasek cukinii z pysznym sosem pomidorowo-paprykowym.

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa - u mnie łopatka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • kawałek sera feta
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • przyprawy: sól, grubo zmielony pieprz, słodka papryka, bazylia
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 5-6 łyżek pasty paprykowej - AJWAR
  • makaron spaghetti
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przypraw, dodaj jajko, trochę bułki tartej i wymieszaj. Do środka każdego kotlecika włóż kawałek sera feta i papryki, obtocz jeszcze w bułce i obsmaż na patelni.

  2. Cukinię obierz, pokrój w długie cienkie pasy i włóż na minutę do gotującej się wody. Wyjmij z wody i takim paskiem otocz każdego kotlecika spinając go wykałaczką. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

  3. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, jeśli zostały paski cukinii to również pokrój. Wszystko lekko podsmaż na oleju w garnku, dopraw do smaku, podlej lekko wodą, następnie dodaj koncentrat i pastę paprykową
    ( ajwar). Pasta paprykowa może być łagodna lub pikantna i od jej rodzaju zależy czy nasz sos musimy jeszcze mocno doprawiać. Ja już nie musiałam. Powstałym sosem zalewamy nasze kotleciki, pieczemy około 15 minut w temp. 190 aby sos lekko zgęstniał a kotleciki przeszły jego smakiem.Na koniec kosteczka fety na każdy kotlecik i gotowe.

  4. Ugotować makaron i podawać natychmiast!

    Moje dzieci uwielbiają takie kolorowe dania, więc im więcej dzieje się na talerzu tym lepiej. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń