Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowiec

Kolorowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 886

Dodano:

Odsłon: 13177

Pycha

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopty jeden jasny drugi ciemny. Mój przepis na biszkopt: 6 jaj, 3/4 szklanki mąki pszennej uzupełnić ziemniaczaną, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka cukru, Oddzielić białka i ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Delikatnie dodać rozbełtane żółtka. Powoli mąkę przesiewać do białek, wymieszać żeby nie pozostawić grudek. Piec 25-28 min w temp. 180C. Przy biszkopcie ciemnym odjąć łyżkę mąki i dodać łyżkę kakao

  2. Przekroić biszkopt ciemny.

  3. Żelatynę rozpuścić w wodzie, galaretkę pokroić w kostkę. Ubić śmietankę, dodając letnią żelatynę i cukier puder do smaku. Wymieszać z pokrojoną galaretką.

  4. Przełożenie: Biszkopt ciemny- połowa masy- biszkopt jasny- druga część masy- biszkopt ciemny- polewa.

  5. Polewe robię na "oko":): kawałek margaryny, łyzka śmietany 18%, cukier, kakao, 2-3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej. Rozpuścić wszystko na patelni,, żeby miało gęstość ciasta na nalesniki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń