Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowy miks sałat

Kolorowy miks sałat

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 10

Przepis wart wypróbowania: "Kolorowy miks sałat"

Składniki

  • 1 op. mieszanych sałat z roszponką i radicchio
  • 1 szkl. kolorowych pomidorków
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 łyżki oliwy
  • po łyżeczce cukru i ostrej musztardy
  • suszona bazylia i oregano
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czas ok. 15 min; porcja – 180 kcal, cena 1,20 zł

  2. Mieszane sałaty opłucz, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na kawałki. Sałaty umieść na dużym półmisku.

  3. Opłucz i osusz kolorowe pomidorki koktajlowe (żółte i czerwone), poprzekrawaj je na połówki. Rozłóż dekoracyjnie na sałatach. Cebulę cukrową obierz, drobno posiekaj. Posyp nią sałatkę.

  4. Przygotuj sos do sałatki. Do zakręcanego słoika wlej 2 łyżki przegotowanej zimnej wody oraz oliwę. Dodaj cukier, musztardę, po szczypcie suszonej bazylii i oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

  5. Zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj przez kilka minut, aż wszystkie dokładnie się połączą.

  6. Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej przygotowaną sałatkę, delikatnie przemieszaj. Od razu podawaj na stół. Sałatka jest idealna do grilla.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń