Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowy tort naleśnikowy

Kolorowy tort naleśnikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1418

Dodano:

Odsłon: 404

Pyszny torcik naleśnikowy bez pieczenia. Czekoladowe gniazdko jest tylko do dekoracji.

Składniki

  • Naleśniki:
  • 500 ml mleka
  • 240 g mąki
  • 2 średnie jaja
  • szczypta soli
  • odrobina tłuszczu do usmażenia pierwszego naleśnika
  • Krem:
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • owoce mrożone: jagody, maliny, porzeczka według upodobania
  • dodatkowa warstwa:
  • 200 g śmietany
  • zielona galaretka
  • gniazdko:
  • kuwertura
  • suchy makaron szklany
  • kolorowe jajeczka
  • dodatkowo: folia spożywcza, miseczka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Talerz i okrągły pierścień lub formę na ciasto wstawiamy do lodówki, gdy będą chłodne, ciasto szybciej się,, zetnie“. Składniki na naleśniki mieszamy, odstawiamy na pół godziny i smażymy cienkie naleśniki najlepiej bez tłuszczu na teflonowej patelni. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika smaruję patelnię tłuszczem, później już nie trzeba. Usmażone naleśniki chłodzimy. Powinny być elastyczne i nie łamać się. Do ciasta potrzebujemy 7 naleśników.

  2. Żelatynę zalać zimnym mlekiem na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać, wymieszać i rozpuścić. Jogurt wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać parę łyżek do żelatyny( żeby wyrównać różnicę temperatur) wymieszać, a następnie dodać całą masę.

  3. Na dno okrągłej formy kładziemy jeden naleśnik. Z pozostałych naleśników robimy sakiewki z owocami. Najlepiej przygotować 6 miseczek. Na każdą położyć naleśnik, docisnąć do dna, wyłożyć na środek owoce, według upodobania. Ścisnąć u góry na kształt sakiewki. Pamiętajmy, że jeśli użyjemy owoców mrożonych trzeba działać szybko, bo gdy owoce się rozmrożą, puszczą sok. Na środek formy kładziemy jedną sakiewkę, a pozostałe umieszczamy wokół. Sakiewki zalewamy tężejącym kremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia, na około godzinę.

  4. Dodatkowa warstwa: zieloną galaretkę przygotowujemy według przepisu, z połową wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy, dodajemy płynną galaretkę i mieszamy. Wylewamy na torcik, wstawiamy do lodówki do stężenia.

  5. Czekoladowe gniazdko:
    Suche nitki szklanego makaronu formujemy na kształt gniazdka. Kuwerturę rozpuszczamy w kapieli wodnej i polewamy makaron z jednej strony. Zostawiamy do zastygnięcia. Małą miseczkę odwracamy do góry dnem. Pokrywamy folią spożywczą. Kładziemy na niej nasze gniazdko czekoladową stroną i rozpuszczoną kuwerturą polewamy drugą stronę. Zostawiamy do zastygnięcia. Torcik dekorujemy według upodobania. Np. na środku umieszczamy czekoladowe gniazdko i kolorowe jajka. Ucieramy czekoladę i posypujemy po torciku. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewa_G 10 kwietnia Wow! Robi wrażenie:) Jest piękny!:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 marca Po prostu przepyszne cudo!
Masz super pomysły,pozdrawiam:)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 29 marca Genialny przepis a prezentacja jest niesamowita! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 marca Ty jak już "cuś" zapodasz, to klękajcie narody xD Świetny przepis i tak atrakcyjnie wygląda, że nie wypada nic innego, jak tylko zrobić przy okazji :D Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 marca Kolejny Twój przepis powalający mnie na kolana! :)Cudo:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń