Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolumbijskie placki arepas

Przepis dnia 2019-08-04
Kolumbijskie placki arepas

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 2638

Dodano:

Odsłon: 7921

Do tradycyjnych arepas potrzebny jest specjalny gatunek mąki kukurydzianej. Zrobiłam eksperyment i usmażyłam arepas po polsku, czyli ze zwykłej mąki kukurydzianej. Nie są to prawdziwe arepas, a bardziej kukurydziane placuszki. Ale są bardzo smaczne, rumiane i mięciutkie. Najlepiej smakują na gorąco i wtedy szybko znikają. Szczególnie te z nadzieniem z sera.

Składniki

  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • 50 g serka typu filadelfia
  • 100 tartej mozzarelli
  • tłuszcz do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę zmieszać z mlekiem. Dodać sól, makę i cukier. Ciasto wymieszać i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić, chwilę ostudzić i dodać do ciasta razem z serkiem.

  2. Formować małe kulki, zrobić otworek i napełniać tartą mozzarellą. Zakleić otworek ciastem i lekko przypłaszczyć na kształt placka. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron około 5 minut. Podawać z ostrą salsą, sałatą albo sosem jogurtowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń