Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Komosa z warzywami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 166
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 166
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Komosę wsyp do miski i dokładnie wypłucz, zmieniając kilkakrotnie wodę. Przełóż do garnka z grubym dnem, zalej 2 szklankami wody. Dodaj 1/4 łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Zdejmij z ognia, przemieszaj, pozostaw pod przykryciem jeszcze na 5 min. Ostudź.
Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Paprykowy miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Pomidorki opłucz i osusz, pokrój na kawałki. Jeśli chcesz, możesz je sparzyć wrzątkiem, przelać na sicie zimną wodą, a potem obrać. Wyszoruj starannie i pokrój w większą kostkę ogórek.
Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Wymieszaj komosę, cebulę, pomidory, ogórek i paprykę. Dodaj grubo poszatkowane listki natki. Oliwę utrzyj razem z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dopraw przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Polej sałatkę, wymieszaj.
porcji, czas ok. 25 min; porcja – 250 kcal, cena 2,40 zł.Źródło: Świat kobiety