Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot agrestowo-porzeczkowy

Kompot agrestowo-porzeczkowy

Autor: pelen_brzuszek

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 2434

Dodano: 21.06.2018

Odsłon: 258

Na ogrodzie u moich Rodziców powoli zaczynają dojrzewać porzeczki i agrest, niestety moje chłopaki nie bardzo przepadają za tymi świeżymi owocami. Ale na szczęście bardzo lubią wyjadać owoce z kompotu, więc nie pozostało mi nic innego jak zamknąć je w słoikach. Zapraszam, zwłaszcza tych co lubią nieco bardziej kwaskowe smaki. :)

Składniki

  • Agrest (tyle ile chcemy zrobić słoików)
  • Czerwone porzeczki (tyle ile chcemy zrobić słoików)
  • Cukier 5-6 łyżki na litrowy słoik
  • Woda (w zależności ile będziemy mieli słoików)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Agrest dokładnie umyć i odciąć szypułki.

    Porzeczki również umyć i zerwać z ogonków.

    Litrowe umyte słoiki wypełnić do 2/3 wysokości słoika owocami, (ja układałam warstwowo: cienka warstwa porzeczek, grubsza agrestu), następnie wsypać cukier i ponownie trochę porzeczek, a na wierzch agrest. Wypełnione owocami słoiki zalewać wodą (3/4 wysokości słoika).

    Słoiki mocno zakręcić, włożyć do dużego garnka (na dno położyć szmatkę) i zalać chłodną wodą. Słoiki gotować ok. 30 min.


  2. Smacznego !

  3. ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 czerwca Cudo...smak dzieciństwa...wspomnienia o dziadkach...:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 21 czerwca Uwielbiam kompoty, u mnie dziś z papierówek i czerwonych porzeczek ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 21 czerwca Uwielbiam! z porzeczkami musi byc jeszcze smaczniejszy! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń