Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot czereśniowy 1930

Kompot czereśniowy 1930

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 728 Ocena: 14066

Dodano: 14.06.2018

Odsłon: 5238

Przepis z książki z przepisami z dawnych lat. Czereśnie w kompocie jak kandyzowane.

Składniki

  • 3 kg czereśni
  • 1 kg cukru
  • 1/2 l wody
  • sok z 1/2 cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zagotowałem cukier z wodą, dodałem sok cytrynowy, wsypałem przebrane, umyte i osuszone czereśnie. Zagotowałem, przeniosłem w zimne miejsce. Następnego dnia czereśnie wylałem na sito, zagotowałem sok i do gotującego włożyłem czereśnie, ponownie przeniosłem w zimne miejsce. Gdy wystygły, ponakładałem je w słoje, pozalewałem sokiem, uszczelniłem, gotowałem w słojach 30 minut. Po wystygnięciu wyjąłem. Przechowujemy w suchym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń