Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 23
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1061
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 421
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3653
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 176
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 23
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1061
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 421
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3653
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 176
Składniki
Gruszek, przeznaczonych na kompot, nie trzeba obierać. Po umyciu pokroiłam je na ćwiartki i wycięłam ogonki i gniazda nasienne. Pokrojone gruszki, do czasu przełożenia w słoje, trzymałam w wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego- nie zciemnieją.
Gruszki ułożyłam dosyć ciasno w słojach, dodałam cukier, kwasek, cynamon i goździki, całość zalałam wodą.
Słoje pasteryzowałam, zaczynając od wstawienia ich w zimną wodę, na ściereczce w garnku. Gdy woda się zagotuję, pasteryzowałam je 25- 30 minut. Gruszki powinny zmienić kolor. A teraz można otwierać słoiki i cieszyć się przepysznym kompotem. Mam nadzieje , że wytrwają do zimy. Smacznego :)