Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot jabłkowo miętowy a'la tymbark

Kompot jabłkowo miętowy ala tymbark

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 88

Dodano:

Odsłon: 12000

Jabłka zachowane prawie w całości, a sok niczym sok tymbark (ale wiadomo, że ten o niebo lepszy). Taki kompot otwieramy, kiedy chcemy. Można go rozcieńczyć wodą. W zimie będzie jak znalazł. Oczywiście wszystkie jabłka się nadają!!! www.ziołowo.pl

Składniki

  • 1 litrowy słoik (0,9)
  • jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • kilka listków mięty
  • woda (już zagotowana lepiej rozpuści cukier)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka należy obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na cząstki (dowolnie).

  2. # Umieścić je w słoiku (prawie do pełna).

  3. Wsypać cukier i dodać miętę.

  4. Zalać wodą do pełna, zakręcić i wstawić do pasteryzacji (gotowania) na 15 minut (czas liczyć od zagotowania).

  5. Po tym czasie wyjąć słoiki i dokręcić, a następnie ustawić do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Rafal123 02 sierpnia 2013 Witam!
Mam pare pytań w ogóle odnośnie kompotów (jestem zielony) na zimie (pasteryzowanych).
1. Czy można robić kompoty bez dodawania cukru?
2. Czy do kompotów mogę dodawać różne dodatki np. cytryna, wanilia, itp. ?
3. Są jakieś owoce (polskie) które nie nadają się na kompoty?

Z góry dzięki :) po prostu nigdy nie robiłem kompotów a przy tym całym chłamie w sklepach to jest naprawdę dobra opcja.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jadwinia 23 września 2012 Cieszę się bardzo, że smakuje. U mnie idzie ten kompot w dużych ilościach. A gdzie tam do zimy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 22 września 2012 Już nie mogłam się doczekać i otworzyłam jeden słoik. Kompot wyszedł świetny! Na maksa orzeźwiający. Dość słodki, dlatego można rozcieńczać ze sporą ilością wody. Same jabłuszka mają fajny miętowy smak. Tymbark przy tym jest okropny :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 19 września 2012 Zrobiłam 5 takich litrowych słoików. Myśle, że najlepszy będzie na upalne lato (orzeźwiający), ale raczej do tego czasu nie dotrwa :) Napiszę, jak wrażenia smakowe po otworzeniu pierwszego słoika. Pozdrawiam serdecznie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 19 września 2012 Tak się składa, że mam sporo jabłek, a na ogródku rośnie mięta, tak więc niedługo wypróbuję Twój przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jadwinia 29 lipca 2012 Ile osób tyle wersji kompotu, ale każdy opracowuje najlepszy sposób dla siebie. Ja nigdy nie wiem ile wyjdzie słoików i ile zagotować wody z cukrem więc na bieżąco zasypuję i zalewam. Zalane słoiki syropem szybciej się na pewno zagotują .
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 29 lipca 2012 Robię podobnie, ale cukier zagotowuję z wodą, nie przysparza to dodatkowej pracy, a owoce os razu są zalane goracym
syropem. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń