Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kompot na żurawinie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 106
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 106
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Składniki
Dzień przed Wigilią przebierz i opłucz starannie pod bieżącą wodą suszone jabłka, morele, wędzone śliwki oraz gruszki. Wszystkie owoce umieść razem w dużym naczyniu (np. garnku). Dodaj garść suszonej żurawiny. Owoce zalej 3 litrami wrzącej wody i odstaw do następnego dnia.
Po tym czasie odlej 2 szklanki wody, w któ rej moczyły się suszone owoce. Zagotuj ją w rondlu z dodatkiem skórki ściętej ze sparzonej pomarańczy, kory cynamonu i goździków. Gotuj razem 10 minut.
Po upływie tego czasu aromatyczny wywar przelej przez sito, aby usunąć wszystkie przyprawy. Wlej do garnka z zalanymi wodą owocami. Całość zagotuj. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny oraz naturalnym miodem (ewentualnie cukrem trzcinowym).
Gotowy kompot zdejmij z ognia. Podawaj na stół wigilijny mocno schłodzony, w dzbanku lub dużej misie.
10 porcji, czas ok. 20 min; porcja – 140 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety