Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w piwnicy musi być kompot zwłaszcza truskawkowy. Robię go odkąd pamiętam z babcinego przepisu. Jakiś czas temu troszkę go zmodyfikowałam dodając kilka listków mięty i sok z cytryny :)
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 124
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 116
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 369
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 164
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 124
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 116
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 369
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 164
Składniki
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy truskawki, umyte listki mięty, sok z cytryny i ponownie czekamy do zagotowania całości. Jak tylko się zagotują zestawiamy garnek z ognia. Następnie do wymytych bardzo gorącą wodą i wysuszonych słoików 0,9 l przekładamy truskawki, które zalewamy ugotowanym kompotem (do ok. 2-3 cm poniżej wieczka) i dokładnie zakręcamy.
Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na temperaturę 130 stopni i pasteryzujemy 30 min. Następnie zostawiamy na ok. 1 - 1,5 godz. w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie wyciągamy słoiki i układamy je wieczkiem na dół na ściereczce i czekamy aż zupełnie ostygną. Po wystudzeniu sprawdzamy czy wszystkie dobrze się zamknęły. Układamy w piwnicy, spiżarni i czekamy na zimę :) Z przepisu wychodzi 7 słoików 0,9l.