Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot z jabłek letnich z cynamonem i gożdzikami

Kompot z jabłek letnich z cynamonem i gożdzikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2500

Dodano:

Odsłon: 288

Pogoda za oknami znowu jesienna, dlatego dzisiaj zapraszam na idealnie pasujący do takiej pogody kompot z letnich jabłuszek z dodatkiem cynamonu i goździków. Aromat przypraw sprawia, że kompot ten doskonale sprawdzi się w zimowe dni. :)

Składniki

  • Jabłka tyle ile chcemy słoików
  • Cukier 3-4 łyżki na litrowy słoik
  • Cynamon 3-4 łyżeczki
  • Goździki 1 łyżeczka
  • Woda w zależności ile będziemy mieli słoików
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka bardzo dokładnie umyć, a następnie obrać i pokroić na kawałki.

    Litrowe dobrze umyte słoiki wypełnić do 2/3 wysokości owocami, następnie dodać cynamon i goździk, zalać chłodną wodę do 3/4 wysokości słoika. Na sam koniec wsypać cukier, a na wierzch jeszcze trochę owoców.

    Słoiki mocno zakręcić, włożyć do dużego garnka (na dno położyć szmatkę) i wlać chłodną wodą, pasteryzować ok. 20-30 min.

  2. Smacznego :)

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń