Do góry

Napoje Przepis na:

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1822

Dodano:

Odsłon: 346

Tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego. Tradycyjny polski kompot niestety trafił do lamusa i został zastąpiony przez kartonikowe soki, napoje, nektary i oranżady. To wielka szkoda, ponieważ kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców, który świetnie wspiera nasze zdrowie, a ponadto świetnie smakuje. W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż szklanka dobrze schłodzonego kompotu.

Składniki

  • 600 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • listki mięty
  • kostki lodu
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy w 1 cm kawałki. Zalewamy wodą tak,aby dobrze przykryć rabarbar. Dodajemy cukier i gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Jeśli zachodzi taka potrzeba dosładzamy i uzupełniamy wodą. Tak przygotowany kompot należy schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu dobrze jest do kompotu wrzucić parę listków świeżej mięty, co zdecydowanie podkreśli smak. Podajemy dobrze schłodzony, najlepiej z kostkami lodu.

    Notes

    - ilość cukru należy dopasować do własnych upodobań

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 15 maja Świetnie wygląda, no i oczywiście też tak smakuje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń