Do góry

Desery Przepis na:

Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców

Autor: Rewia

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10024

Dodano: 30.05.2010

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Kompot z suszonych owoców"

Składniki

  • 80 g suszonych jabłek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych gruszek
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych fig
  • 2 łyżki rodzynek
  • pół szklanki cukru
  • 3 goździki
  • skórka i sok z cytryny
  • kawałek kory cynamonu
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce płuczemy. Wszystkie razem umieszczamy w dużym garnku, zalewamy trzema litrami wrzącej wody i odstawiamy na kilka godzin.

  2. Z dwóch szklanek wody, w której moczyły się owoce, cukru, kory cynamonu, goździków i skórki cytrynowej gotujemy syrop. Wlewamy do owoców (wcześniej usuwając skórkę cytrynową), mieszamy.

  3. Jeśli trzeba, przyprawiamy kompot sokiem z cytryny. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy zimny.

  4. Wartość odżywcza jednej porcji 200 kcal Białko 0,5 g/Tłuszcz 0 g/Węglowodany 65 g

  5. Czas przygotowania 15 minut. Cena jednej porcji 1,40 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń