Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot z truskawek

Kompot z truskawek

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48432

Dodano:

Odsłon: 18476

Nie ma jak domowe przetwory. Tym razem przedstawiam przepis na kompot z truskawek.

Składniki

  • truskawki 3 kg
  • cukier 30 łyżek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować litrowe słoiki, wyparzyć. Truskawki umyć, odszypułkować. Do każdego słoika wsypać pół kilograma truskawek oraz po 5 łyżek cukru. Owoce zalać zimną wodą, która powinna sięgać 3 cm poniżej brzegu każdego słoika. Słoiki (ich brzegi) dokładnie wytrzeć suchą ściereczką, zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawić w stanie wrzenia około 40 minut. Wówczas słoiki wyjąć, np. na stolnicę, ostudzić. Kompoty przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 11 lipca 2014 Pycha! Też taki robię na zimę. Z truskawkami przez cały rok ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń