Do góry

Desery Przepis na:

Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 18

Przepis wart wypróbowania: "Kompot ze śliwek"

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 40 dag cukru
  • najlepiej trzcinowego
  • dojrzała cytryna
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, osusz i usuń z nich pestki. Zasyp cukrem. Odstaw na kilka godzin. Słoiki na kompot wyparz, wysusz. Po kilku godzinach owoce z cukrem skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.

  2. Następnie wraz z powstałym sokiem przełóż do przygotowanych słoików, do 3/4 wysokości. Zalej owoce w słoikach ciepłą, przegotowaną wodą, tak by zalewa nie sięgała wyżej niż 2 cm od brzegów słoika.

  3. Zakręć szczelnie słoiki i wstaw do dużego garnka z wodą. Pasteryzuj na małym ogniu ok. 15-20 min. Garnek odstaw na 30 min. Potem wyjmij słoiki do przestygnięcia.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń