Do góry

Desery Przepis na:

Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6582

Dodano:

Odsłon: 23

Przepis wart wypróbowania: "Kompot ze śliwek"

Składniki

  • 300 g suszonych śliwek (polskich)
  • 100 g suszonych jabłek
  • 50 g suszonych gruszek
  • 1/4 szklanki cukru lub 3 łyżki miodu
  • 5 goździków
  • nieduży kawałek kory cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki opłucz na sicie, przełóż do miski, zalej 3 szklankami wody i namocz na całą noc.

  2. Przełóż śliwki do garnka, dodaj pozostałe suszone owoce, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj 20 min na wolnym ogniu. Pod koniec dorzuć goździki i cynamon. Dodaj cukier, a jeśli słodzisz miodem, pamiętaj, by go nie dodawać do gorącego napoju, bo straci cenne właściwości. Kompot podawaj w temperaturze pokojowej z owocami na dnie szklanki.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń