Do góry

Dania główne Przepis na:

Konfitowane roladki z piersi bażanta otulone tłuszczem z gęsi w sosie z dereniówki, podane z

Konfitowane roladki z piersi bażanta otulone tłuszczem z gęsi  w sosie z dereniówki, podane z

Autor: SzefKuchni

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 21

Dodano: 07.04.2011

Odsłon: 7109

Bażant to naprawdę smaczne i zdrowe mięso. Tłuszcz gęsi podkreśla jego smak. Dodatkową atrakcją dla podniebienia jest dereniówka.

Składniki

  • Filet z piersi bażanta, 2 sztuki
  • Tłuszcz /skóra z piersi/ gęsi, 1 sztuka
  • Tłuszcz z gęsi do konfitowania, ok 1 kg
  • Świeży rozmaryn i tymianek, po 1 gałązce
  • Nalewka z derenia, 100 ml
  • sól / pieprz, do smaku
  • ziemniaki, 2
  • marchwie, 2
  • miód (najlepiej lipowy), 1 łyżka
  • masło, do podsmażenia
  • Majeranek / Suszona słodka papryka
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyszczone filety z bażanta marynujemy we wcześniej przygotowanej w moździerzu marynacie z listków tymianku i rozmarynu, soli, pieprzu i słodkiej papryki i zawijamy w skórę gęsi, następnie owijamy w folię aluminiową i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.

  2. Następnego dnia nagrzewamy piec konwekcyjny (bądź piekarnik) na 240 stopni i wkładamy roladę na 17-20 minut. Po wyjęciu roladę przekładamy do przygotowanego/przetopionego/ tłuszczu z gęsi i gotujemy na małym ogniu do miękkości.

  3. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w centymetrowe słupki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Obgotowane warzywa podsmażamy na maśle /najlepiej klarowanym/, doprawiamy solą, suszonym majerankiem, papryką słodką do smaku i na sam koniec dodajemy odrobinę miodu do karmelizowania.

  4. Tak przygotowane jarzyny podajemy z roladą z bażanta konfitowaną w tłuszczu gęsim.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dani3422 09 kwietnia 2011 A przepraszam ,dereniówkę to mam wypić w czasie gotowania , jedzenia czy może dodać do potrawy ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 08 kwietnia 2011 no , no ... w takim razie bażanty gniazdujące obok mojego domu ( bardzo licznie i głośno zresztą- zwłaszcza rano :( ) mogą czuć się zagrożone :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetta73 07 kwietnia 2011 Bardzo dobry przepis,a danie wyglada smakowicie.Uwielbiam dziczyzne,jest zdrowa i smaczna.Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń