Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura różana

Konfitura różana

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 5912

Dodano:

Odsłon: 773

Konfitura z płatków dzikiej róży która jak co roku obficie zakwitła w moim przydomowym ogródku. To jest mój szybki sposób na tę konfiturę.

Składniki

  • płatki dzikiej róży 100 g
  • lekko zmielony cukier ( lub cukier puder ) 200 g
  • sok z cytryny 3-4 łyżki
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw zbieramy róże i wytrzepujemy z nich wszelkie żyjątka.
    Najlepiej robić to rano wtedy są bardziej jędrne i soczyste.

  2. Obrywamy tylko zdrowe, czyste płatki, i od razu przeczyszczamy je choćby delikatnie palcami.

  3. W oryginale z każdego płatka powinno oderwać się białą nasadę, ponieważ daje lekko gorzki posmak.
    Ale to jest mój szybki sposób i zapewniam że nie przeszkadza ten lekki posmak goryczki w gotowej konfiturze.
    Dlatego całe płatki przekładamy do robota kuchennego, zasypujemy cukrem i miksujemy , najpierw pulsacyjnie, potem na średnich obrotach.
    W trakcie miksowania dolewamy sok z cytryny do smaku.
    Mi zajęło to około 10 minut.
    Otrzymałam jeden słoiczek pysznej konfitury.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 czerwca Co Ci powiem, to Ci powiem, ale Ci powiem ;)

To jest przepyszne i już się czuję dzieści lata młodszy hehehe. Sma dzieciństwa, gdy u babci zbierało się takie płatki, a potem oczywiście ręcznie ucierało :)
Pączki robione przez babcię z nadzieniem z róży - smak niezapomniany do końca życia :D

U drugiej z babć, to szczawiowa z jajkiem i śmietaną, ale o tym już gdzie indziej wspominałem ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 16 czerwca Elu zapachniało aż do mnie. Moja babcia też podobne robiła, ja jakoś nie pomyślałam.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń