Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura wieloowocowa

Konfitura wieloowocowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6845

Dodano:

Odsłon: 5018

Piękny kolor i wspaniały smak konfitury z jabłek papierówek, czerwonej i czarnej porzeczki.

Składniki

  • ok.2kg. jabłek papierówek
  • ok.1/2kg. porzeczek czerwonych
  • ok.1/2kg. porzeczek czarnych
  • Cukier wg uznania
  • opcjonalnie cukier waniliowy i cynamon
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka wraz ze skórką pokroić na cząstki i dusić w garnczku najlepiej o grubym dnie. Dusić na wolnym ogniu często mieszając ok.2 godziny, aż jabłka całkowicie się rozgotują. Następnie przestudzić i przetrzeć przez metalowe sitko.

  2. Do musu jabłkowego dodać obrane czerwone i czarne porzeczki. Postawić na ogniu i gotować na bardzo małym ogniu wsypując cukier wg upodobania. Ja dałam 30 dkg., ponieważ my wolimy mniej słodkie konfitury.Gotować ok 1/2 godziny często mieszając.

  3. Gorącą konfiturę wlewać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. SMACZNEGO!

  4. Konfitura po wystygnięciu jest dość gęsta, a to za przyczyną czarnej porzeczki, która dzięki pektynie działa jak cukier żelujący. Można dodać podczas gotowania cynamon i cukier waniliowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 28 lipca 2012 to jest po prostu niebo w gębie zwłaszcza zimą,.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń