Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z aronii i gruszek"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Aronię umyj i osusz. Włóż do zamrażarki na 48 godz. (dzięki temu utraci goryczkę). 1 kg aronii włóż do dużego garnka i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wlej wodę, wsyp cukier, gotuj ok. 40 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pozostałą aronię i gotuj jeszcze 30 min. Odstaw na kilka godzin.
Gruszki umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w niezbyt dużą kostkę i skrop sokiem z cytryny. Włóż do drugiego garnka, dodaj cynamon oraz odrobinę wody i duś aż staną się miękkie (ale nie mogą się rozgotować i rozpaść).
Owoce aronii ponownie zagotuj. Gdy staną się szkliste, dodaj gruszki i duś ok. 10 min, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych gorących słoiczków, szczelnie zakręć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130° C i pasteryzuj 15-20 min.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, słoiczek: 510 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie