Do góry

Dania główne Przepis na:

Konfitura z czarnych porzeczek

Konfitura z czarnych porzeczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z czarnych porzeczek"

Składniki

  • 2 i 1 kg czarnej porzeczki
  • 30-40 dag cukru
  • 100 ml wody Ponadto: 5-6 słoiczków o pojemności 300 ml
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Porzeczki umyj w miseczce z wodą, osącz, oderwij szypułki. Szypułki z porzeczek możesz też szybko usunąć jeśli przeciągniesz ich łodyżkę między zębami widelca.

  2. Owoce wsyp do szerokiego rondla z grubym dnem, wlej wodę. Garnek przykryj pokrywką i gotuj ok. 30 min, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień i duś ok. 90 min, od czasu do czasu mieszając, by owoce nie przywarły do dna garnka. Odstaw do wystudzenia, najlepiej na całą noc.

  3. Następnego dnia owoce ponownie zagotuj. Gdy całość zacznie wrzeć, partiami dodawaj cukier, próbując czy odpowiada ci słodkość konfitury. Porzeczki dosładza się w zależności od kwaśności owoców, nie musisz więc zużyć całego cukru. Gdy słodkość konfitury będzie już odpowiednia, smaż ją na małym ogniu ok. 90 minut.

  4. Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 150° C piekarnika na ok. 15-20 minut. Pokrywki od słoików wygotuj.

  5. Gorącą konfiturę przełóż do gorących słoików (wówczas nie pękną przy napełnianiu) i szczelnie zakręć. Słoiki postaw na około 30 minut do góry dnem, wtedy ujdzie z nich pozostałe powietrze.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut, słoiczek: 420 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń