Do góry

Dodatki Przepis na:

Konfitura z dyni.

Konfitura  z dyni.

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 2356

Dodano:

Odsłon: 2907

Sezon na dynie trwa więc warto po nie sięgnąć. Polecam konfiturę z dyni, którą można wykorzystać do deserów, naleśników i wielu, wielu innych...

Składniki

  • 1 kg obranej dyni
  • 500 g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucić dynię pokrojoną w kostkę i podlać 1/2 szkl. wody. Gotować pod przykryciem do miękkości co pewien czas mieszając ( pilnować, aby się nie przypaliło ).

  2. Gdy dynia będzie wystarczająco miękka dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i trawę cytrynową. Gotować na małym ogniu ok. 20 min - ciągle mieszać.

  3. Zestawić z ognia , zblendować i gorące nakładać do słoików. Obrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
    Smacznego życzę :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 31 października 2017 Super ,właśnie zostało mi jeszcze dyni...zrobię wg.Twojego przepisu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń