Do góry

Dania główne Przepis na:

Konfitura z dzikiej róży

Konfitura z dzikiej róży

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6578

Dodano:

Odsłon: 22

Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z dzikiej róży"

Składniki

  • 2 kg owoców dzikiej róży
  • 700 g cukru brązowego, białego lub 500 g ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj przecier. Zebrane i umyte owoce dzikiej róży gotuj ok. 30 minut, aż zmiękną.

  2. Odlej wodę i przetrzyj przez durszlak lub sito.

  3. Do powstałej masy dodaj cukier oraz sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.

  4. Gorący dżem przekładaj do umytych, wyparzonych i wytartych do sucha słoiczków. Zakręcaj natychmiast i ustawiaj do góry dnem. Jeśli dobrze wyparzyłaś słoiki, konfirury nie musisz już pasteryzować.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń