Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z jarzębiny.

Konfitura z jarzębiny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 1856

Ta konfitura ze względu na swój specyficzny- lekko cierpki smak- musi się zawsze znaleźć wśród moich przetworów. Uwielbiam z nią zwłaszcza drożdżowe rogaliki ale i dodana do pieczonych lub smażonych mięs wybornie smakuje.

Składniki

  • 3 kg jarzębiny
  • 70 dag cukru
  • 1 litr wody
  • sok z jednej cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jarzębinę przebrać, umyć i oberwać z gałązek.
    Przełożyć do mocnego woreczka i umieścić w zamrażarce na 24 godziny.
    Po wyjęciu sparzyć gorącą wodą. by zniwelować jej gorzki i cierpki smak.

  2. Z wody , cukru i soku z cytryny ugotować syrop.
    Na gotujący - wrzucić owoce jarzębiny. Nie mieszać, tylko lekko potrząsać garnkiem.
    Wyłączyć ogień. Po dwóch godzinach czynność powtórzyć.
    Smażyć na wolnym ogniu aż owoce popękają.
    Zestawić z ognia i po dwóch godzinach jeszcze raz krótko przesmażyć.

  3. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.
    Słoiczki po wyjęciu odwrócić do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 28 lipca Na pewno zdrowa konfiturka a w naszym ogrodzie rośnie dorodna jarzębina.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 27 lipca gdybym miala "doscie" do jarzebiny, zrobilabym bardzo chetnie. Musi miec doskonaly smak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 27 lipca Ja mieszam jarzębinę z jabłkami, wtedy konfitura jest delikatniejsza w smaku :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń