Do góry

Desery Przepis na:

Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1700

Dodano:

Odsłon: 4174

Prawdziwa, domowa konfitura z płatków róży. Takiej z pewnością nie znajdziecie w żadnym sklepie.

Składniki

  • 200 g płatków róży- z terenów wiejskich, nie pryskanych, mocno pachnących
  • 400 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na początek odcinamy z płatków róży białą ich część (słyszałam, że jest gorzkawa- sama nie wiem, nie próbowałam, swoje poodcinałam).

  2. Następnie przebrane płatki płuczemy w ciepłej wodzie i pozostawiamy do wyschnięcia.

  3. Wyschnięte płatki przekładamy do makutry, dodajemy cukier oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny i ucieramy do czasu, aż marmolada będzie gładka.

  4. Gotową przekładamy do wyparzonego słoiczka i zachwycamy się jej smakiem i zapachem.

    Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 31 maja 2017 zrobiłam w ubiegłym roku-rewelacja!!! tym razem muszę zrobić podwójną ilość :))) polecam do posmarowania tortów z bitą śmietaną,niebo w gębie :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 23 sierpnia 2015 Pychotka, też taką robię. Śliczne zdjęcie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń