Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 58

Dodano:

Odsłon: 1758

Idealny dodatek do mięs i rozgrzewających herbat

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żurawinę wsyp do garnuszka (mrożoną należy wcześniej rozmrozić), zasyp cukrem i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż owoce puszczą sok (ok. 30 min). Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj na bardzo wysokim ogniu przez ok 40 minut, często mieszając, aż konfitura będzie bardzo gęsta i kleista.

  2. W między czasie piekarnik rozgrzej do 100 stopni Celsjusza. Słoiczki (2 szt po 250 ml) wyparz, wytrzyj do sucha i włóż wraz z zakrętkami do piekarnika na 10 minut.

  3. Słoiczki ostrożnie wyciągnij z piekarnika przy pomocy ściereczki, do jeszcze ciepłych przełóż gorącą konfiturę. Mocno zakręć (również przez ściereczkę!), ustaw do góry dnem i pozostaw na zakrętce do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń