Do góry

Przetwory Przepis na:

Konserwa z golonki w słoiku.

Konserwa z golonki w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1407 Ocena: 17993

Dodano:

Odsłon: 17427

Kolejna, bardzo smaczna konserwa z golonki wieprzowej (bez skóry) w słoiku.

Składniki

  • golonka wieprzowa tylna 2,1 kg (bez kości i skóry)
  • peklosól 18 g/kg
  • pieprz czarny mielony 2,5 g/kg
  • kolendra 1 g/kg
  • czosnek 4 ząbki
  • ziele angielskie 1 g/kg (ugniecione w moździerzu)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Golonkę myjemy pod bieżącą wodą.

  2. Z golonki zdejmujemy skórę, wycinamy kość, mięso kroimy w kostkę 3 cm, peklujemy zgodnie z gramaturą przepisu. Czas peklowania 24 godz. Po tym czasie stopniowo dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy. Farsz wyrabiamy do odpowiedniej kleistości. Zdjętą skórę możemy do czego innego zużyć.

  3. Farsz ścisło wkładamy do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.

  4. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  5. Gotowe po trzykrotnej pasteryzacji. Ostudzone wstawiamy do lodówki.

  6. Po upływie minimum 7 dni możemy konsumować.Dlaczego po 7 dniach ? Po mniej więcej tylu dniach konserwa przeszła wszystkimi przyprawami i smakowo jest już idealna.

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń