Do góry

Przetwory Przepis na:

Konserwa z łopatki w słoiku (kiełbasa żywiecka).

Konserwa z łopatki w słoiku (kiełbasa żywiecka).

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 7336

Dodano: 03.05.2017

Odsłon: 17805

Kolejna konserwa wieprzowa w słoiczkach. Słoiczki napełnione farszem z kiełbasy żywieckiej, bardzo smaczna, polecam :)

Składniki

  • łopatka wieprzowa 0,7 kg
  • 50 ml zimnej wody
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
  • pieprz biały 1 mała łyżeczka
  • peklosól 18 g
  • żelatyna 1 mała, płaska łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z łopatki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, mielimy przez sitko szarpak, lub sitko 12 mm. Połowę zmielonego mięsa, mielimy przez sitko 4 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, pieprz biały i czosnek. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki. Farsz musi być bardzo kleisty. Wyrobiony farsz zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  2. Po 24 godzinach dodajemy, żelatynę i jeszcze kilka minut wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wyparzone słoiczki ścisło. Wlewamy na wierzch po 2-3 łyżeczki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.

  3. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

    Jeżeli ktoś chce szybko skonsumować może tylko raz pasteryzować, każdy sam decyduje o ilości razy pasteryzacji. Czy chce dłużej przechowywać konserwy, czy krótko. Czy w lodówce czy bez lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JanKuch 08 maja 2017 Wygląda fajnie ale tyle zabawy dla 2 słoiczków 350ml? Ja robię podobnie ale robię z ok. 2 kg mięsa. Po co tyndylizować 2 słoiczki, będą zjedzone za chwilę. Wygląda na to, że ten przepis to kompilacja różnych przepisów kiełbas w słoiczkach i tam z reguły jest użyta oprócz łopatki, szynka i niekiedy boczek. Jednak jak ktoś potrafi upchnąć 0.7 kg mięsa w 2 słoiczki 0.350 ml i zostawić 2.5 cm wolnej przestrzeni od góry słoika to do dzieła. Odpowiedzi: 2 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń