Do góry

Zupy Przepis na:

koperkowa zapiekanka z cukinii i miesa mielonego

koperkowa zapiekanka z cukinii i miesa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4349

Dodano:

Odsłon: 8150

prosta i pyszna zapiekanka z cukinii i miesa mielonego, o pieknym zapachu koperku- polecam na pyszny, sycacy obiadek :)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie obrac, usunac nasiona, pokroic na w kostke, krotko obgotowac w osolonej wodzie (ma pozostac twarda). Dobrze odcedzic i wystudzic.

  2. Cebule pokroic w kostke, podsmazyc jna oleju, do zeszklonej dodac mieso i dusic na wolnym ogniu (w razie potrzeby podlac woda). Dodac sol, pieprz i bazylie.

  3. Naczynie zaroodporne wysmarowac tluszczem, wylozyc 1/3 cukinii, na to warstwa miesa (1/2 calosci), na to znow cukinia, mieso, ostatnia warstwa to cukinia.

  4. W misce ubic 2 jaja, dodac mleko, posiekany koperek, sol i pieprz (pamietajac, ze mieso jest juz doprawione, a cukinia byla gotowana w slonej wodzie, wiec nie przesadzajmy z iloscia )

  5. Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Przygotowana zapiekanke zalac rownomiernie mlekiem z jajkami, wlozyc do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zmiejszyc temperature pieczenia na 150 stopni, piec okolo godziny- az zapiekanka ladnie sie zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 października 2012 Musi być pyszna ta zapiekanka.Mięsko mielone,cukinia i do tego koperek,który uwielbiam.Zrobię na pewno:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń