Do góry

Dania główne Przepis na:

Koperkowe klopsy z kluskami śląskimi

Koperkowe klopsy z kluskami śląskimi

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1649 Ocena: 38151

Dodano: 18.11.2017

Odsłon: 564

Wiecie co? Kochamy polską kuchnię <3

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • 50-80 ml rosołu
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 1 cebula
  • 1 l rosołu
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • Kluski:
  • 750 g ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej (zależy od mączystości ziemniaków)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny.
    Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

    Sos:

    Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem (około 1 l), zagotowujemy. Do sosu dodajemy kotlety, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans.
    Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, podgrzewamy aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Kluski:

    Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najmniejsze oczka). Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną na gładko ( proporcja 3:1 ).
    Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z klopsem, sosem oraz ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 listopada Też kocham polską kuchnię,Twoje danie mnie rozwaliło,zaraz jadę do Was...haha:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 20 listopada Same pyszności na tym talerzu. Klopsiki z koperkiem kocham, ale jeszcze bardziej uwielbiam kluski śląskie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Fram 18 listopada Arecki, toż to przepis z repertuaru mojej Babci... dzikie wow !!! ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 listopada "Kluski śląskie" z dodatkiem ;)

To lubię, hmmm, tzn. lubimy xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń