Do góry

Dania główne Przepis na:

Koperkowo-pieczarkowe kotleciki w warzywnym ubranku

Koperkowo-pieczarkowe kotleciki w warzywnym ubranku

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 481

Dodano:

Odsłon: 2083

Bardzo proste i sycące danie.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy z mięsem mielonym, 2 jajkami, połową posiekanej cebuli, 2 łyżakmi posiekanego koperku. Wyrabiamy mięsną masę. Dodajemy paprykę i przyprawy. Formujemy kotleciki, układamy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy dużym kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni. W tym samym czasie gotujemy na parze fasolkę.

  2. Rozdzielamy żółtka i białka 4 jaj. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Solimy i pieprzymy. Do masy jajecznej dodajemy resztę posiekanej cebulki i koperku. Dodatkowo dodajemy posiekany szczypiorek, startą na małych oczkach marchew oraz fasolkę szparagową. Mieszamy. Przygotowujemy drugą płaską blaszkę i wyścielamy ją papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy masę i formujemy okręgi o średnicy ok. 15 cm. Zapiekamy na złoto i ostrożnie odklejamy od papieru.

  3. Na warzywne krążki nakładamy po kotleciku, plasteku pomidora, ogórka kiszonego i trochę posiekanej kapusty pekińskiej. Można jeść z ketchupem lub innym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Olisia 30 marca 2010 Mmm... mięsko mielone, ogóreczki kiszone, szczypiorek. Danie jakie polubie ja i moja rodzinka :) 5+ :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń