Do góry

Desery Przepis na:

Koperty z jabłkami

Koperty z jabłkami

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 67

Dodano: 14.11.2017

Odsłon: 532

Koperty z jabłkami świetnie nadają się na śniadanie, na piknik, do popołudniowej kawy lub na prowiant w podróż. Jak wszystkie wypieki z ciasta serowo- olejowego, najlepiej smakują tego samego dnia. Są mięciutkie i delikatne.

Składniki

  • 600 g mąki
  • pół paczuszki proszku do pieczenia( około 8 g)
  • 300 g białego sera z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 90 ml oleju
  • 110 ml mleka
  • 700 g jabłek
  • łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3- 4 łyżki cukru
  • 1 jajko do posmarowania
  • ewent. 2 łyzki cukru pudru do posypania po upieczeniu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz je trochę poddusić z małą ilością wody. Ostudzić i dopiero dalej przerabiać tzn. dodawać do ciasta. Ja używam jabłek surowych.<br />
    Do jabłek wsypujemy cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy.

  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Prostokatną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy mleko, olej, dodajemy biały serek i cukier. Mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do sera z olejem i mlekiem. Ciasto zagniatamy.

  3. Ciasto rozwałkowujemy na duży kwadrat i dzielimy na 12 kwadracików. Jajko rozbijamy. Białkiem smarujemy brzegi każdego kwadracika. Na środek jednej połowki każdego kwadracika kładziemy około łyżki jabłek. Druga połowę nacinamy nożem w poprzek, ostrożnie żeby nie przeciąć brzegów. Składamy razem, a brzegi dociskamy, trochę tak jak przy pierogach. Oczywiście strona ponacinana znajduje się na wierzchu.

  4. Koperty kładziemy na foremce wyłożonej papierem. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy w temperaturze 180- 200 stopni około 20 minut.<br />
    Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)<br />

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ariada 14 listopada Wspaniałe i bardzo kuszące są Twoje przepisy na słodkości. Muszę koniecznie wypróbować! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 listopada Rzeczywiście "słodkie życie" patrząc na te ciacha ;)
Pychotka :)
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń