Do góry

Desery Przepis na:

Kopiec kreta

Kopiec kreta

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Kopiec kreta"

Składniki

  • 13 dag mąki pszennej
  • 13 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli. Na masę: 500 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 8 dag ciemnej czekolady
  • 3-4 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę roztop, wystudź. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier.

  2. Następnie, nie przerywając miksowania, dodaj żółtka, roztopiony tłuszcz oraz mąkę z kakao. Ucieraj, aż wszystkie się połączą. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w temp. 180° C. Wyjmij z formy, wystudź.

  3. Żelatynę zalej 4 łyżkami wrzącej wody, mieszaj aż się rozpuści. Czekoladę posiekaj. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj przestudzoną żelatynę. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.

  4. Obrane banany przekrój wzdłuż na pół, skrop sokiem z cytryny. Ciasto przełóż na talerz. Łyżką wydrąż z niego środek na głębokość ok. pół cm, pozostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta.

  5. Wydrążone kawałki ciasta bardzo drobno pokrusz. Banany ułóż na wydrążonym spodzie biszkoptowym i przykryj masą śmietanową. Łyżką uformuj kopułę (kopiec), posyp okruchami ciasta. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

  6. : 80 minut. Porcja: 390  kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń