Do góry

Desery Przepis na:

Kopiec kreta pyszne ciasto

Przepis dnia 2017-01-08
Kopiec kreta pyszne ciasto

Autor: ekspansja-smaku

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 986

Dodano: 09.12.2016

Odsłon: 10987

Kopiec kreta to pyszne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i bananami.

Składniki

  • składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 jajka 4 duże łyżki kakao
  • 1 szklana mleka 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • składniki na masę: 5 bananów 500 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy kilka kropel soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z kakaem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać po trochu wymieszaną mąkę, olej i mleko. Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku do 160 St. C przez ok. 40 minut (ciasto sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto upiekło się). Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy, ściąć jego wierzch - ok. 2 cm i wydrążyć środek, tak aby spód miał ok. 2-3 cm grubości. Ściętą górę ciasta pokruszyć rękoma, odłożyć na bok.

  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Banany obrać ze skórki,pokroić w krążki i skropić sokiem z cytryny. Banany ułożyć na spodzie ciasta, nałożyć ubitą masę śmietanową w kształt kopca. Wierzch posypać pokruszonym uprzednio biszkoptem. Ciasto schłodzić minimum 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń