Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kopiec malinowo-migdałowy"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 30
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 30
Składniki
Migdały zalej wrzątkiem, po 5 min osącz je, osusz i grubo posiekaj. Na patelnię wysyp cukier. Podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Wsyp do niego migdały i wymieszaj. Masę rozsmaruj na folii aluminiowej. Schłodź w lodówce, a następnie pokrusz. Garść krokantu odłóż do dekoracji.
Maliny przebierz, kilka odłóż do dekoracji. Beziki pokrusz, garść pozostaw do posypania kopca. Szklaną okrągłą salaterkę (o poj. ok. 1,7 l i średnicy na górze – 20 cm) posmaruj olejem i wyłóż folią spożywczą. Wstaw ją do lodówki, by była dobrze schłodzona. Żelatynę rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody.
Śmietanę ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj skórkę i sok cytrynowy. Dołóż śmietanę, wymieszaj łyżką. Wlej żelatynę, wymieszaj. Na koniec dodaj do masy maliny, beziki oraz migdałowy krokant.
Wszystko wymieszaj i przełóż masę do salaterki. Na wierzchu połóż blat bezowy, dociśnij. Kopiec schładzaj ok. 3 godz. Wybij na talerz tak, by beza była na spodzie. Pow- stały kopiec udekoruj odłożonymi bezikami, malinami oraz krokantem.Źródło: Tina