Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka

Kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 1264

Przypomnienie smaków z dziecińtwa. Kopytka ze skwarkami

Składniki

  • 1,2 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków około 300 g mąki pszennej 2 jajka płaska łyżeczka soli
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowane, zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski. Uklep równo i podziel nożem na krzyż tak, aby wyznaczyć cztery równe ćwiartki. Jedną z nich wyjmij i wyłóż na pozostałe ziemniaki, a w jej miejsce wsyp mąkę. Mąki powinno być tyle, aby była równo z ziemniakami. Dodaj sól, wbij jajka i szybko wyrób na gładką masę.
    Ciasto podziel na 3 części i z każdej na oprószonej mąką stolnicy uformuj wałek, spłaszcz go i potnij na ukos na niewielkie kawałki.
    Kluski gotuj partiami w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

  2. Genialny dodatek do wszelkich gulaszów i zawiesistych sosów. Są pyszne także z podsmażonym boczkiem i cebulką. U mnie dziś ze skwarkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 09 czerwca 2017 Narobiłaś nam smaka! Chyba zrobimy w weekend

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń