Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka marchewkowe

Kopytka marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 4519

Dodano:

Odsłon: 2314

Inna marchewkowa wersja klusek leniwych

Składniki

  • Marchewka 70 dag
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Poczekać, aż przestygnie. Następnie przecisnąć ją przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.

  2. Do rozdrobnionej marchewki dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajko. Doprawić szczyptą soli.

  3. Całość wyrobić na jednolitą masę (gdy ciasto za bardzo klei się do rąk, dodać jeszcze odrobinę mąki). Z ciasta uformować cienkie wałeczki i pokroić je na kawałki (ok. 4-5 cm).

  4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kopytka. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody, gotować przez ok. 4 minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń