Do góry

Śniadania Przepis na:

Kopytka okraszane cebulką.

Kopytka okraszane cebulką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1099 Ocena: 11911

Dodano:

Odsłon: 207

Tradycyjne polskie kluski, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, polane podsmażoną cebulką. Polecam.

Składniki

  • ziemniaki 4 szt.
  • cebula 1 szt.
  • mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • tłuszcz do smażenia
  • pomidorki paprykowe
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, odlewamy z nich wodę, odparowujemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.

  2. Z ciasta wałkujemy długie rolki i tniemy z nich kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch. Cebulę kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i smażymy do jej miękkości. Ugotowane kopytka podajemy okraszone smażoną cebulką z pomidorkami paprykowymi.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń