Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka podsmażane z kiszoną kapustą

Kopytka podsmażane z kiszoną kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1742

Dodano:

Odsłon: 3386

Idealne danie na zimny, wietrzny dzień - czyli swojsko, tłusto ale pysznie. Kopytka z podsmażaną kiszoną kapustą to danie, która w jesienno-zimowym sezonie często przygotowywała mama. Rozgrzewa, syci i smakuje. Czasem można zgrzeszyć :)

Składniki

  • kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej + troszkę do podsypywania w razie czego
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • olej do podsmażenia
  • pieprz cytrynowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli mamy ugotowane i niewykorzystane ziemniaki z dnia poprzedniego to możemy je użyć. Jeśli nie - obieramy ziemniaki, gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki łączymy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na części, robimy ruloniki, spłaszczamy i odcinamy po skosie około 2 cm kopytka. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Czekamy aż wypłyną, gotujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy.
    Kapustę kiszoną drobno szatkujemy. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy naszą kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podsmażamy aż do zrumienienia. Do kapusty wkładamy nasze kopytka, podsmażamy chwilę wszystko razem i podajemy. Pycha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń