Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka smażone na rumiano.

Kopytka smażone na rumiano.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1372 Ocena: 17190

Dodano:

Odsłon: 215

Smażone na rumiano kopytka, podane okraszone skwarkami z cebulą.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Okrasa:

    Boczek kroimy w kostkę, cebulę w pół plastry. Boczek smażymy na smalcu do zarumienienia się skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy osoloną i popieprzoną cebulę i smażymy ją do lekkiego zarumienienia.

  2. Wykonanie kopytek:

    Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę, rozkładamy równo w miseczce, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy na bok a puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.

  3. Z wyrobionego ciasta formujemy wałeczki i ukośnie wycinamy kopytka.

  4. Kopytka wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch.

  5. Ugotowane kopytka wyjmujemy z wody, studzimy.

  6. Ostudzone kopytka smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiany kolor.

  7. Usmażone kopytka podajemy okraszone okrasą z boczku i cebuli, dekorujemy świeżą bazylią.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń