Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka w sosie pieczarkowym

Kopytka w sosie pieczarkowym

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1778 Ocena: 40773

Dodano: 21.01.2016

Odsłon: 10587

Proste i smaczne danie.

Składniki

  • Kopytka:
  • 800 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • sól
  • Sos:
  • 250 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na mocnym ogniu ok. 30 min (do miękkości), odcedzamy i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałki, kroimy na kawałki, o szerokości ok. 1 cm (trzeba to robić szybko, bo im dłużej zwlekamy, tym ciasto robi się bardziej rzadsze). Tak przygotowane kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i wyławiamy je łyżką cedzakową 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

    Pieczarki czyścimy, kroimy na plasterki. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, zalewamy bulionem, dodajemy pieczarki i gotujemy 15 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy razem z kopytkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń