Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka według Macieja Kuronia.

Kopytka według Macieja Kuronia.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1005 Ocena: 9839

Dodano:

Odsłon: 1540

Zrobiłam kopytka według przepisu z książki Macieja Kuronia "Kuchnia Polska Dania w dwie chwile".

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 50 dag
  • mąka pszenna 170 g
  • jajko 1 szt.
  • sól szczypta
  • Opcjonalnie:
  • bułka tarta, masło lub skwarki z cebulą do polania
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką i solą.

  2. Ze zrobionego ciasta formujemy wałki,które ukośnie tniemy na niewielkie romby.

  3. Wycięte kopytka wrzucamy do wrzącej wody i po wypłynięciu ich na wierzch gotujemy 2-3 minut.

  4. Ugotowane kopytka podajemy z masłem i bułką tartą lub polane tłuszczem ze skwarkami. Smaczne są również odsmażone na złoty kolor.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń